Што е оптоварување ќелија
Изберете го вашиот јазик

Crosby Straightpoint

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Вие треба да вклучите JavaScript за да ја видите.

Велика Британија: + 44 (0) 2392 484491 САД: + 1 918 834 4611

Сите SP loadcells се засновани на притисок и користат главен мост на Wheatstone. Оваа статија ја истражува науката која е вклучена и како навистина работи.

историја

А оптоварување ќелија (или loadcell) е трансдуцерот кој претвора сила или маса во мерливи електрични излез, најчесто се наведува како ## milli volt по волт (mV / V).
Иако постојат многу варијанти на сила сензори, како што се хидраулични, пьезо и пневматски тензии на база оптоварување клетки се најчесто користени тип.

Wheatstone мост колоВо 1843, англискиот физичар Сер Чарлс Витстон измислил мост кој може да ги мери електричните отпори. Колосот мост Wheatstone е идеален за мерење на отпорните промени кои се појавуваат во деформациски мерачи. Иако во 1940s беше развиен првиот кабел за мерење на жица, не беше развиена модерната електроника, новата технологија стана технички и економски изводлива.

Wheatstone мост коло

науката

СП оптоварувачките калибратори на вибрации го претвораат товарот врз нив во електрични сигнали. Самите мерачи се прицврстени на телото на товарниот дел во внимателно пресметаните позиции. Кога се применува силата, телото на делот за оптоварување се деформира.
Во повеќето случаи, се користат четири мерни мерачи за да се добие максимална чувствителност и температурна компензација.

sp депресија мерач

Мерен вибратор

Два од мерните инструменти обично се во напнатост, а два во компресија и се врзани со компензација за компензација за да се балансираат нули.
Кога се нанесува товарот, притисокот го менува електричниот отпор на мерачите пропорционално на оптоварувањето - SP електрониката потоа ја засилува и мери оваа промена во пропорција и го претвора на екранот во позната калибрирана инженерска единица, како што се тонот, килограмите, KiloNewtons или Килограми кои му овозможуваат на операторот на товарниот оператор точни и повторливи мерења.

Видови на оптоварување ќелијасе применува притисочен мерач

Постојат неколку општи типови на loadcell:
• Loadlink - блок на материјал со вчитување дупка за оковане на секој крај што овозможува примена на истегнување
• Стрелка - празен блок на материјал фиксиран на едниот крај и натоварен од другиот
• Двојни стрижечки сноп, прав блок од материјал фиксиран на двата краја и натоварен во центарот
• Компресија loadcell, блок на материјал дизајниран да се вчита во една точка или област во компресија
• "S" зрак loadcell, "облик" блок на материјал кој може да се користи во двете компресија и напнатост (оптоварување врски и тензија оптоварување клетки се дизајнирани само за тензија)
• Стрелка Loadpin, тркалезна оптоварена сила која ја чувствува силата што ја нанесува преку неа, преку мерачи за наводнување инсталирани во рамките на мала отворка низ центарот на иглата. Два жлебови се обработени во надворешниот обем на иглата за да се дефинираат стрижечките рамнини.

Возбуда и номинален излез

Мостот Wheatstone е возбуден со стабилизиран напон (обично 3vdc со СП-производи, но може да биде до 20v).
Разликата во напонот пропорционална на товарот се појавува на излезите на сигналот во mv / v.
Излезот на оптоварувањето е проценет во миливолци на волт (mV / V) на различниот напон при целосно оценето механичко оптоварување. Значи 2 mV / V loadpin ќе обезбеди 6 сигнал на мивилото при полн оптоварување кога е возбуден со 3v.
Типични вредности на чувствителност се 1 до 3 mV / V; повеќето SP оптоварувачки ќелии се оценети околу 1.5mV / V.

Четири и шест жица оптоварување клетки

Некои оптоварувачки ќелии имаат кабел со жици 4 и екран; други имаат кабел со жици 6 и екран. Оние со жици 6, покрај влезните, влезните, + сигналните и сигналните завршетоци, имаат 2 жици наречени + Сензор и-Сензор. Тие понекогаш се нарекуваат + Референца (или + Реф) и -Референс (или -Реф).

Главната разлика во функцијата на овие типови на 2 е тоа што клетките за оптоварување со кабел 6-жица можат да компензираат за варијации во вистинскиот побуден напон што го добиваат од засилувачот, индикаторот или PLC. Отпорноста на електричен кабел (проводник) варира во зависност од нејзината должина и било какви промени во температурата, што резултира со варијации во напонот на побудување на оптоварените ќелии. Со долги кабли, ќе има пад на напонот од оригиналната вредност обезбедена од засилувачот, индикаторот или PLC, а предноста на жичаната ќелија 6 е дека овој пад на напонот може брзо и ефикасно да се компензира без да влијае на мерењето на оптоварувањето .

4 жица оптоварување клетки

Каблите со жичен опсег 4 се веќе калибрирани и термички компензирани заедно со постојаната должина на кабел обезбеден за време на нивното производство. СП препорачуваме да не го скратувате кабелот од каблите со оптоварување 4 со жица ако е премногу долг; подобро е да се наполни вишокот на кабел. Ова е затоа што фабричката калибрација и компензацијата на жичаната ќелија 4 ќе бидат компромитирани ако го скратите кабелот. Нема кабли за чувство за компензација за новата должина на кабелот.

При поврзување на 4 жичаните ќелии заедно во разводна кутија пред засилувачот, индикаторот или PLC, препорачуваме да користите кабел со кабли за оптоварување на жица 6 за поврзување на разводна кутија со засилувачот, индикаторот или PLC. Ова ќе компензира за било какви падови на напон над должината на кабелот помеѓу нив. Во секој случај, кабелот треба да биде добро заштитен и да има доволно пресек (најмалку 0.2 mm sq) за да го ограничи падот на напонот по должина.

6 жица оптоварување клетки

Горенаведената претпазливост во врска со сечењето на каблите не се однесува на келиите за оптоварување со жичан кабел 6. Двете чувствителни жици се способни за мерење на вистинскиот побуден напон кој се гледа на мостот Wheatstone во внатрешноста на оптоварување ќелија, па затоа mV сигналот од оптоварување ќелија може да се прилагоди според фактичката возбуда што ја доживува. Ако инженер за инсталација сака да ги скрати каблите, тие можат да го сторат тоа без да ги загрозат перформансите на оптоварувањето на ќелиите.

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Вие треба да вклучите JavaScript за да ја видите.

Ве молиме кажете ни го вашето име.

Невалиден влез

Невалиден влез

Невалиден влез

Ве молиме кажете ни вашата email адреса.

Вашата е-пошта не одговара, ве молиме внесете повторно

Невалиден влез

Невалиден влез

Откако ќе го испратите овој формулар веднаш ќе стигнете до претставник на СП, директно, кој ќе одговори на вашето барање по електронска пошта побрзо. Или ако би сакале да се јавите повторно, ве молиме да ги известите во пораката.

enzh-TWnlfrdenoes